След посещение на Старозагорския митрополит Киприан днес в павелбанското село Виден

...
След посещение на Старозагорския митрополит Киприан днес в павелбанското село Виден
Коментари Харесай

Ще се работи за възстановяването и на потопената в язовир Копринка черква  

След посещаване на Старозагорския митрополит Киприан днес в павелбанското село Виден Негово Високопреосвещенство, кметът на община Павел баня Иса Бесоолу, епархийският консултант Георги Йорданов, протосингелът на Старозагорската митрополия архимандрит Богослов, архиерейският наместник на Казанлък свещеноиконом Петко Мотев и свещенослужители се сплотиха към концепцията да работят за възобновяване на „ Потопената черква “ във водите на язовир „ Копринка “. 

Храмът „ Св. Атанасий “, който се е намирал в центъра на с. Виден е издигнат сред 1851-1854 Г. Той е бил най-красивият в региона и е прочут с това, че имал най-кристалният камбанен звън. Даже се твърди, че акустиката й можела да се мери с тази на Миланската канара. Тайната за нея се крила в трик на строителите на черквата. 

В стените й майсторите зазидали празни глинени гърнета по комплицирана скица, с помощта на която кухините съвършено отразявали църковните песнопения. В нея имало и балкон, на който на празници се разполагал църковният хор.
В средата на ХХ век, когато стремително се построяват язовири и водноелектрически централи, е издигнат с бригадирския труд на младежи от цялата страна и язовир „ Копринка “. През 60-те години регионът е залят от каптираните от р. Тунджа водни маси, а хората са изселени.

Днес на това място има голо поле, на което се виждат останките на храма и към момента стои камбанарията му, която е била и място, на което щъркели са свивали гнезда. 

С дарения от локалните поданици в центъра на „ преместеното “ село Виден през 2006 година е направена първа копка за нов православен храм, който още веднъж носи името на Св. Атанасий. За неговото създаване персонални средства е вложил предходният кмет на община Павел баня Станимир Радевски, а доста труд и неизменност - дългогодишният кметски наместник на Виден Славчо Колев и църковното настоятелство. Негов ръководител е свещеноиконом Иван Тотунов, а членове са Николина Тодорова, Анка Тенева и Видка Христова. Борис Георгиев е създател на арихтектурния план, дърворезбата е дело на Иван Бубев, а техническото обслужване - на Николай Колев. Днес владиката се срещна и с хората от селото, за които беше осветлен курбан за здраве.
На 9 май в „ потопената черква “ на бент. „ Копринка “ ще бъде отслужен молебен, а на идващия ден ще бъде осветлен новопостроеният храм „ Св. Атанасий “ в с. Виден. 
Припомняме, че при започване на август предходната година Старозагорският митрополит Киприан отслужи божествена света литургия в черквата „ Св. Йоан Рилски Чудотворец “, която е под водите на язовир „ Жребчево “ и е единствената материална диря от заличеното село Запалня. И двата храма се намират на територията на Стата света митрополия. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР